Et nyt gulv kan gøre en verden til forskel for rummets udtryk. Har du brug for hjælp til at udskifte dit gulv, kan du udfylde og indsende en formular her på 3byggetilbud. Så modtager du inden længe gratis 3 tilbud på dit projekt.
Er dit gamle gulv slidt og fuld af ridser, kan et nyt gøre en verden til forskel for udtrykket i rummet. Men der er mange gulvtyper at vælge imellem – den rette for dig afhænger af dine ønsker, behov og krav. Mange vælger at skifte til en gulvtype magen til den gamle type, men det er i mange tilfælde muligt at skifte til en anden. Dine muligheder er derfor mange.
Om du vælger et gulv af træ, laminat, klinker, epoxy eller noget femte, kan du igennem 3byggetilbud.dk få hjælp til at lægge dit nye gulv. Bliv klædt godt på her til at igangsætte dit gulvprojekt.
Sådan vælger du den rette gulvtype
Det er en stor beslutning at vælge nyt gulv. Gulvet har nemlig stor betydning for det samlede udtryk af hele rummet, det ligger i, og derfor bør du vælge ét i et udseende, du synes om og mener matcher rummet. Hertil skal gulvet kunne klare den belastning og trafik, der vil være i rummet. Du bør derfor også tænke brug og funktionalitet ind, når du vælger gulvtype. Faktorer som vedligehold, rengøring og budget er også typiske faktorer, der bør være del af ens betænkninger ift. gulvvalg.
Hertil er du, når du vælger gulv, nødt til at tage stilling til gulvopbygningen, den enten ligger under din gamle gulvbelægning eller som du skal til at opbygge. Et gulv opbygges på en af to måder, enten som bærende eller ikke-bærende, og om en gulvbelægning skal opbygges på den ene eller anden måde afhænger af belægningen selv.
Et bærende gulv: Et bærende gulv opbygges ved at gulvbelægningen lægges på strøer eller et bjælkelag og på den måde bærer sig selv samt vægten af møbler og mennesker. Ikke alle gulvtyper kan bære vægten af sig selv og/eller møbler og mennesker, og derfor kan ikke alle gulvtyper lægges som et bærende gulv.
Et ikke-bærende gulv: Et ikke-bærende gulv opbygges på et fast underlag, et undergulv. Dette undergulv kan bestå af eksempelvis beton eller en form for gulvplade af træfiber, træplader m.v. Et ikke-bærende gulv kan lægges som svømmende– eller limes eller sømmes fast på et undergulv.
Et svømmende, eller flydende, gulv er et gulv, der lægges, så det kan bevæge sig frit i forhold til det undergulv, det lægges på. I modsætning til et gulv, der er limet eller sømmet fast, kan det svømmende gulv bevæge sig efter eksempelvis temperaturskift. Det er nemlig sådan, at et gulv gennem tiden udsættes for både skift i temperaturer og belastning og det gør, at det udvider og trækker sig sammen. Er det limet eller sømmet fast, kan det ikke det og da kan der ske skader på det.
Det er vigtigt, at dit nye svømmende gulv lægges på et godt underlag i form af et plant undergulv, der kan klare vægten af både det nye gulv og den belastning, som det udsættes for. Er det bærende undergulv ikke plant eller stærkt nok, er der risiko for, at det svømmende gulv bøjer og i slemme tilfælde flækker. Vil du være sikker på, at dit svømmende gulv lægges korrekt, bør du få hjælp af en fagperson, der har den rette viden og erfaring indenfor gulvlægning.
Populære gulvtyper- og løsninger
Når det kommer til at skulle vælge gulvtype, har du mange at vælge imellem. Flere gulvtyper kommer nemlig i forskellige undertyper, og det gør, at mange gulvtyper kommer i ret forskellige udseender. Indenfor især trægulvtyper, er mulighederne mange – f.eks. kan du vælge mellem gulvbrædder, parketbrædder, stavparket, lamelparket m.m.
Vi ser her nærmere på nogle af de populære gulvtyper og -løsninger, du kan vælge mellem.
Trægulv
Et trægulv er et klassisk gulv, der aldrig går af mode. Det er et smukt gulv, der egner sig godt til mange af hjemmets rum – dog ikke vådrum. Her er tale om en populær gulvtype, der kommer i et utal af udseender og undertyper.
Plankegulv/gulvbrædder
Et plankegulv er et gulv i massivt træ. Der er tale om et smukt gulv, der bringer en bid af naturen indenfor i form af sit naturlige udtryk. Et plankegulv emmer stil og sjæl og er derfor et populært valg hos mange boligejere. Gulvet består af hele planker (eller brædder) og består derfor af hele stykker af træ. Det betyder, at den naturlige træstruktur, åretegninger og andre små detaljer i plankerne, klart kommer til syne.
Der er mange træsorter og sorteringer at vælge imellem, når det kommer til denne type gulvbelægning. Du har derfor et hav af muligheder at vælge imellem. Du bør ikke kun vælge efter udseende, men også hårdhed, for der er forskel på hårdheden af de forskellige træsorter. Hårde træsorter kan klare mere belastning end de blødere træsorter. Det er derfor fornuftigt at vælge en hård træsort til rum, der udsættes for meget og tung belastning, og oplagt at vælge mellem en af de blødere træsorter til rum, der udsættes for mindre belastning.
Den naturlige træstruktur, åretegninger og andre små detaljer er synlige i plankerne
Et plankegulv lægges normalt som et bærende gulv, fordi der er tale om hele planker af træ, som kan klare en del belastning. Ved lægningen af et plankegulv er der flere forhold, man skal tage in mente både inden og under arbejdes påbegyndes, og der er mange mulige faldgruber, der kan føre til, at slutresultatet ikke ender som ellers ønsket. Man skal eksempelvis sørge for, at rummet, de skal lægges i, er tørt og lunt og at luftfugtigheden ligger på (eller omkring) 50 procent, samt sørge for at plankerne ligger i rummet i et par dage forinden de lægges, så de kan akklimatiseres.
Vil du være sikker på, at dit nye plankegulv lægges så korrekt som muligt og under de mest optimale forhold, bør du rådføre dig hos og få hjælp af en erfaren tømrer eller gulvlægger, der har færdighederne til at lægge dit plankegulv rigtigt.
Et parketgulv er endnu en klassik gulvtype, der fås i mange forskellige træsorter. Her er også tale om et flot trægulv, der kan matche mange former for boligstil. Man kan lægge det i et væld af mønstre, herunder sildebensparket og fletparket. Med et parketgulv har man rig mulighed for at tilføre dybde og elegance til samt skabe blikfang i rummet. Man skelner normalt mellem parketbrædder, stavparket og parketruder:
Parketbrædder består af sammensatte enkeltstave (typisk to-tre enkeltstave af træ), der sammen danner et bræt. De findes typisk i længder som almindelige gulvbrædder.
Stavparket er enkeltstave, normalt af træ, og med en typisk længde på 20-70 cm og en bredde på 5-7 cm.
Parketruder består af enkeltstave, der på fabrik er limet sammen, så de tilsammen udgør en firkantet enhed.
ParketbrædderStavparket lagt i sildebensmønster
Et parketgulv kan lægges som både et bærende eller ikke-bærende gulv – det afhænger af typen af parketgulv, der skal lægges. Stavparket lægges typisk som ikke-bærende og limes eller sømmes derfor typisk fast til et undergulv – eller lægges som svømmende. Det samme gælder for parketruder. Parketbrædder kan lægges som bærende eller ikke-bærende – dette afhænger af tykkelsen af brædderne, da de skal kunne bære vægten af sig selv samt møbler og mennesker.
Det er muligt selv at lægge et parketgulv, men det er en fornuftig ide at få professionel hjælp til arbejdet. Man kan hurtigt begå fejl ved det indledende arbejde, opmåling, udskæring og lægning af gulvet, og det kan i sidste ende føre til, at gulvet knirker, buler og ikke har den flotte finish, som man ellers ønskede sig. Der skal en vis teknisk viden og en række færdigheder til at lægge et parketgulv perfekt, og det kan derfor tit betale sig, at man får en erfaren tømrer eller gulvlægger til at varetage arbejdet for en.
Lamelparket
Lamelparket opbygges normalt af tre lag: Et bundlag, der typisk består af nåletræ, et midterlag, der typisk består af eksempelvis krydsfiner og et toplag – også kaldet et slidlag, der består af enten et stykke finer eller opdelte stavparketter. Man kan få lamelparket i flere træsorter og man har derfor flere muligheder ift. udseende. Man kan få lamelparket i udseende som gulvbrædder, parket eller mønsterparket. Et lamelparketgulv bibeholder æstetikken og holdbarheden af et ægte træ, men grundet dets opbygning i lag reagerer det ikke i samme grad som et plankegulv på ændringer i temperaturer og fugtighed.
Lamelparketbrædder
Lamelparket kan både lægges som et svømmende gulv eller limes eller sømmes fast på et undergulv. Er lamelbrædderne mere end 22 mm tykke kan de typisk også lægges som et bærende gulv på eksempelvis et bjælkelag. Som det gælder for de fleste typer gulvbelægning, er det vigtigt, at underlaget er helt plant og stabilt, når gulvet skal lægges. Lamelparket er en af de lettere gulvtyper at lægge, men der skal stadig en vis viden og teknisk snilde til at lægge det helt korrekt. Har du ikke den store erfaring indenfor gulvlægning, er det derfor fornuftigt at lade en gulvlægger stå for arbejdet.
Få inspiration hos en fagmand
Der er mange muligheder, når du skal vælge type af gulvbelægning, og der er særligt mange mulige trægulvstyper at vælge imellem. Med så mange muligheder kan det være vanskeligt at danne sig et overblik og vælge. Her kan det være en god ide at få inspiration og råd hos en fagperson, der typisk enten er en tømrer eller gulvlægger. En kyndig ekspert kan vejlede dig både i forhold til type af gulvbelægning, træsort, kvalitet af materialer, mønster, glans, m.m.
Samtidig kan den kyndige tømrer eller gulvlægger sikre, at lægningen af dit nye gulv sker helt korrekt. Både det forberedende arbejde og gulvlægningen skal udføres helt rigtig, da der ellers er risiko for fejl, der kan føre til at gulvet ikke er behageligt at gå på, knirker og buler eller ikke fremstår lige så flot, som det ellers kunne.
Et laminatgulv er en populær type gulvbelægning, der normalt samles ved hjælp af en klikfunktion. Et laminatgulv – og deraf et standard klikgulv – er opbygget af tre lag: en bund af træ, en kerne af forskellige materialer, samt en top af typisk laminat, der udgøres af presset papir med et tryk på. Her er tale om et rigtig populært gulvvalg, som mange tyer til som løsning på grund af dets flotte udseende, dets smarte kliksystem og dets pris. Der er mange muligheder, når det kommer til udseende, for det kan ligne træ såvel som fliser og klinker, og det er derfor let at finde et gulv i lige det udseende, du ønsker. Man kan få gulvet i udseender, der er meget naturtro, og det er derfor muligt at få et laminatgulv, der fremstår yderst flot og skaber blikfang i rummet.
Laminatgulv der har udseende som træ
Et laminatgulv/klikgulv samles normalt vha. klikfunktion og lægges typisk som et svømmende gulv. Klikfunktionen gør, at klikgulvbrædderne bare skal klikkes sammen. Her er tale om et ikke-bærende gulv, hvilket betyder, at det skal lægges på et undergulv. Typisk vil det være muligt at lime eller sømme det sammen, såfremt man ønsker det. Laminatgulvet/klikgulvet er en af de lettere gulvtyper at lægge, men vil du være sikker på, udførslen sidder lige i skabet, bør du få en erfaren fagperson til at varetaget arbejdet for dig.
Skal 3byggetilbud hjælpe med dit projekt?
Sildebensparket
Sildebensparket er en populær gulvløsning, og det er der god grund til. Sildebensparket er et flot gulv, der tilføjer karakter og stil til rummet. Med sit smukke mønster skaber det blikfang og er det smukt at se på. Et særligt zigzag-mønster kendetegner sildebensparket, og man kan bruge et hav af træsorter og udseender og vælge at blande for et mere unikt look.
Sildebensparket fås i træ (normalt som stavparket eller lamelparket) og i laminat (samt vinyl). Sildebensparket i træ er et populært og slidstærkt valg, som man kan genopfriske ved at slibe det. Sildebensparket i laminat er også et slidstærkt valg og ofte et mere økonomisk venligt valg ift. sildebensparket i massivt træ.
Sildebensparketgulvet er et smukt gulv, der tilføjer elegance til rummet
Sildebensparket i træ skal normalt fuldlimes til et undergulv. Det skal lægges på et helt plant og stabilt undergulv og lægges meget præcist med øje for de små detaljer. Der skal stor know-how, koncentration og teknisk snilde til at lægge et sildebensparket i træ, og derfor anbefales det, at du får hjælp til arbejdet af en erfaren gulvlægger.
Et sildebensparketgulv i laminat vil typisk skulle klikkes sammen vha. dets klikfunktion. Det skal også lægges på et helt plant og stabilt undergulv, men ellers skal elementerne blot klikkes sammen. Dette kræver dog, som berørt, også en teknisk viden, og har du ikke den store erfaring, kan det være fornuftigt at lade en gulvlægger stå for arbejdet.
Fletparket
Fletparket er en gulvløsning, flere og flere boligejere får øjnene op for. Fletparket er smukt gulv, der beriger udtrykket i rummet. Det har en retro stil til sig, men fordi fletparket fås i både mørkere og lysere, naturlige træsorter og udseender, kan fletparkets ternede mønster matche til både klassisk og moderne interiører. Fletparket er derfor et oplagt valg til boligejeren, der vil gøre rummet interessant og indbydende.
Fletparket fås i træ (normalt som stavparket, parketruder eller lamelparket) og laminat (og vinyl). På samme måde som sildebensparket er det, er fletparket i træ et populært og slidstærkt valg, som kan slibes. Ligeledes er fletparket i laminat et slidstærkt valg og billigere valg sammenlignet med fletparket i træ. Man kan få fletparket i et hav af træsorter som eg, ask, bøg, valnød og mahogni og udseender, der minder herom.
Fletparket i træ skal normalt fuldlimes til et undergulv. Det skal lægges på et helt plant og stabilt undergulv, og der skal en vis viden og teknisk snilde til at lægge fletparket, og derfor anbefales det, at du får hjælp til arbejdet af en erfaren gulvlægger.
Fletparket i laminat vil typisk skulle klikkes sammen ved hjælp af dets klikfunktion. Det skal ligeledes lægges på et helt plant og stabilt undergulv, men ellers skal elementerne blot klikkes sammen. Dette kræver dog, som berørt, også en vis know-how, og har du ikke den store erfaring, kan det være fornuftigt at lade en gulvlægger stå for arbejdet.
Gulvafslibning og –behandling
Der er den fordel til trægulve, at de kan slibes og behandles på ny – så får dit trægulv med tiden ridser og skrammer, kan du opfriske det ved at afslibe og behandle det. En gulvafslibning, og en efterfølgende behandling, kan ændre enormt på gulvets udseende og tilføre nyt liv til det, så du ikke skal ud i at skifte det igen i den nære fremtid. Vær opmærksom på, at det typisk kun er plankegulve og parketgulve af massive træstave, der kan afslibes med et pænt resultat.
Et klinke- eller flisegulv er et smukt og hårdført gulv. Det kan lægges i hele boligen, men er især populært i køkkener og badeværelser, fordi det kan tåle vand – samt fordi de er holdbare, alsidige og flotte. Klinker og fliser er stærke og tåler både varme og kulde godt. Hertil fås de i et væld af udseender. Der er derfor god mulighed for at finde et udseende, der matcher lige præcis din bolig.
klinker og fliser er særlig populære gulvbelægninger på badeværelser og i køkkener
At lægge et klinke- eller flisegulv kan være et udfordrende arbejde, da det skal lægges snorlige. Er der skævheder, kroge og afløb at tage hensyn til, kan det hurtigt gå galt ift. at få den flotte finish på arbejdet, man ønsker. Det kan derfor tit betale sig at få professionel hjælp til lægningen af klinker og fliser. Det er typisk en murer, der varetager lægningen af denne type gulvbelægning.
Gulv i epoxy og polyurethan
Drømmer du om et råt, moderne gulv, er et gulv i epoxy eller polyurethan formentlig det rette valg for dig. Begge gulvbelægninger påføres som svømmende og hærder efter påføringen. Her er tale om yderst holdbare gulvbelægninger, der skaber et industrielt udtryk. Du kan læse mere om de to gulvtyper her.
Både epoxy og polyurethan påføres som en flydende masse, der hærder efter påføring
Skal der være gulvvarme?
Gulvvarme er en effektiv og behagelig form for opvarmning af hjemmet, og det er derfor oplagt, at man gør sig tanker om at få gulvvarme, når man i forvejen skal brække det gamle gulv op for at lægge et nyt.
Det er heldigvis muligt at lægge gulvvarme under de fleste typer gulvbelægninger. Spørg hos producenten af den type gulv, du planlægger at få lagt. Egner gulvet sig til gulvvarme, er det vigtigt at følge producentens retningslinjer for både gulvvarmeanlægget og gulvbelægningen for at sikre, at de er kompatible og installeres korrekt.
Må jeg selv lægge gulvvarme?
Ja, og nej. Når det kommer til el-gulvvarme, må du godt selv montere varmemåtterne, som sørger for opvarmningen af gulvet (og lægge gulvet på). Men selve tilslutningen til boligens elinstallation, skal du have en autoriseret el-installatør til at udføre. Det er dog en god ide at få en professionel til at varetage arbejdet, så du er sikker på, at det lægges korrekt.
Vandbaseret gulvvarme må man gerne selv lægge, men igen kan det være en god ide at få en professionel til at stå for arbejdet, så du ikke ender ud i at skulle bryde dit nye gulv op, fordi gulvvarmen ikke er lagt optimalt.
Hvad koster det at lægge nyt gulv?
Prisen for at lægge nyt gulv varierer betydeligt afhængigt af flere faktorer, herunder særligt typen af gulv, du vælger, men også kvaliteten af materialerne og omfanget af arbejdet. Mange gulvlæggere kan give dig et overslag over kvadratmeterprisen på din løsning, hvis du indhenter tilbud på opgaven.
Et trægulv er generelt en dyrere type gulvbelægning. Der kan dog være stor forskel i prisen alt efter om du vælger et gulv i massivt træ eller eksempelvis et gulv i lamelparket. Et massivt trægulv er typisk et af de dyreste typer gulvbelægning, man kan vælge (sammen med gulvbelægninger i marmor og granit). Hertil skal man regne med, at trægulvet regelmæssigt skal vedligeholdes: Det skal både slibes og lakeres – og det påvirker det samlede med tiden.
Med det sagt skal man huske på, at et trægulv, særligt i massivt træ, kan holde i utrolig lang tid, netop fordi det kan slibes (næsten) uendeligt mange gange, og på den måde kan man genopfriske det og tilføre nyt liv til det uden at skulle skifte til et nyt igen. Kvaliteten af materialerne du vælger, har også betydning for prisen på dit trægulv. Hertil vil prisen ligeledes afhænge af, om gulvet skal lægges i et bestemt mønster, som eksempelvis sildebens- eller fletmønster.
Laminatgulvet er et budgetvenligt alternativ til trægulvet samt flise- og klinkegulvet. Laminatgulvet skal stort set ikke vedligeholdes for at holde sig pænt og nydeligt – og så er installationen af det forholdsvist nemt. Dette er med til at holde prisen på gulvet nede.
Prisen på et klinke- eller flisegulv afhænger i høj grad af dit valg af klinker eller fliser. Marmor og granit er dyre materialer, men det er muligt at finde klinker og fliser i et mere prisvenligt leje end lige præcis marmor og granit. Kvaliteten af materialerne du vælger, har derfor ret stor betydning for prisen på arbejdet. Hertil vil prisen også afhænge af, om gulvet skal lægges i et bestemt mønster som eksempelvis sildeben.
Dit valg af håndværker har også betydning for prisen
Foruden faktorer som type gulvbelægning, kvalitet og omfang, har dit valg af håndværker naturligvis også betydning for prisen på arbejdet. Der kan være stor forskel på, hvad håndværkere tager for at lægge gulv. Derfor er det en god ide altid at indhente mindst 3 tilbud på lægningen af dit nyt gulv fra lige så mange håndværkere. Vil du spare tid på selv at skulle ringe den ene efter den anden håndværker op, kan du benytte dig af 3byggetilbud.dks tjeneste til at indhente tilbud.
Ved at indhente tre tilbud sparer du tid – og så har du mulighed for at sammenligne både løsnings- og prisforslag fra de tre håndværkere, der kontakter dig. Vi sørger for at matche din opgave med kyndige håndværkere nær dig, der har færdighederne og tiden til at varetage din gulvlægningsopgave.